Odpovede na najčastejšie otázky spôsobu vedenia evidencie kuchynského odpadu
Systém evidencie odpadu je nastavený prevažne pre vedenie odpadu, ktorý vzniká v stravovacích zariadeniach pod kódom odpadu:
20 01 08 - biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad
20 01 25 - jedlé oleje a tuky
V prípade, ak nemáte záujem využivania systému evidencie odpadov, evidenčné listy ako aj ohlasovaciu povinnosť si viete spracovať sami podľa nižšie uvedeného postupu a šablón. Tlačivo ohlasovacej povinnosti ako aj tlačivo evidenčného listu sú dve rozdielne tlačiva.
VZORY TLAČÍV súvisiacich s odpadovým hospodárstvom
POSTUP VYPĹŇANIA tlačív
Vytvorenie si profilu prevádzky
- V prvom kroku ako prvé je potrebné vypísať presné údaje spoločnosti a údaje o prevádzke. Tieto údaje sa automaticky premietnu do tlačového formulára "evidenčný list, ročné hlásenie"
- V prípade, ak Vaša spoločnosť prevádzkuje viac stravovacích zariadení je potrebné každé stravovacie zariadenie pridať jednotlivo, červeným značené "pridať prevádzku". Každú prevádzku si viete následne odfiltrovať v označenom filtri s názvom prevádzky.
Prevádzky, ktorým kuchynský odpad zmluvne odváža spoločnosť ESPIK majú profil prevádzky rozšírený o informácie ohľadom zberu odpadu, ceny a ostatných zmluvne spracovaných nastaveniach.
- Možnosť voľby obdŕžania faktúry (poštou, emailom s elektronickým podpisom).
- Možnosť posielania mesačného reportu vývozu odpadu na zdanú emailovú adresu.
- Možnosť posielania kópie zberných listov o vývoze odpadu v elektronickej podobe za každý mesiac na zadanú emailovú adresu.
Evidenčný list
Prevádzky, ktorým kuchynský odpad odváža spoločnosť ESPIK, evidenčný list už majú automaticky systémovo vyplnený podľa názvu odpadu, dátumu a jeho množstva.
Pred samotným vytvorením evidenčného listu je potrebné jednorázovo spracovať tieto kroky:
- Vytvoriť si odberateľa odpadu. Tlačidlo "odberatelia odpadov" zadať "názov odberateľa - IČO odberateľa - adresa odberateľa". Pokiaľ prevádzka má viac odberateľov odpadu je potrebné ich pridať všetkých.
- V zozname odpadov sú predvolené už odpady z kategórie "kuchynský odpad / jedlé oleje a tuky" v prípade potreby zadania iného odpadu je potrebné si ho manuálne pridať.
- Po spracovaní týchto údajov prechádzate na nahodenie údajov o zbere odpadu "nový zber".
Nový zber - nahadzujte vždy pre prevádzku, ktorú mate predvolenú v ľavom filtri s názvom prevádzky
- Kód odpadu - vyberte si, ktorý odpad máte záujem nahodiť.
- Dátum odovzdania odpadu.
- Zvoľte nádobu - je potrebné pridať nádobu, v ktorej sa daný odpad nachádza.
- Nakladania - množstvo v kg odovzdaného odpadu.
- Kód nakladania - systémovo je predvolená skratka "V" ako zber odpadu za predpokladu, že spoločnosť, ktorá od Vás odpad odoberá nie je jeho konečný spracovateľ. V prípade, ak spoločnosť, ktorá od Vás odpad odoberá ho zároveň zhodnocuje, alebo likviduje vyberte si skratku R1 až 13/D1 až 15, pod ktorou má daná spoločnosť udelený súhlas životného prostredia. V tomto prípade sa o skratke informujte u svojho odberateľa odpadu.
- Držiteľ odpadu - vyberte si odberateľa odpadu, ktorého ste si vytvorili ako odberateľa odpadu.
- Skratka je už automaticky predvolená ako "PRO" odovzdanie nasledujúcemu držiteľovi.
- Y-kód sa nahadzuje len pri nebezpečnom odpade.
Filter
- Vyber prevádzky - pokiaľ je k výberu viac prevádzok.
- Výber odpadu - systémovo je prednastavený kuchynský odpad, jedlé oleje a tuky. V prípade, ak užívateľ si v sekcií "zoznam odpadov" pridal aj iné odpady, automaticky sa mu ukážu aj v tomo filtri. Každý evidenčný list je naviazaný na každý odpad samostatne.
- Rok - prepínanie rokov naviazaných na evidenčný list.
- Denný report - evidenčný list zápisu naviazaný podľa dňa vývozu odpadu.
- Mesačný report - súhrn odovzdaného odpadu za kalendárny mesiac.
Do Evidenčného listu odpadu sa údaje o vzniku odpadu a nakladaní s ním zapisujú priebežne tak, ako vznikajú, ak ide o jednorazový vznik odpadu. Ak odpad vzniká alebo sa s ním nakladá (napr. v zariadení na zhodnocovanie, zneškodňovanie, zber, výkup odpadov) kontinuálne za určité časové obdobie (napr. za zmenu, za mesiac), jeho množstvo sa zapisuje súhrnne, minimálne však raz za mesiac.
Ročné ohlásenie
Šablónu ročného hlásenia a zapísané údaje systému už sám generuje z profilu prevádzky ako aj z údajov evidenčných listov. Samotne ročné hlásenie nie je možné vytvoriť bez vytvorenie evidenčných listov.
Zberné listy (doklad o vývoze odpadu)
Túto kategóriu majú k dispozícií len prevádzky, ktorým kuchynský odpad odváža spoločnosť ESPIK. V tejto kategórií sú dostupné všetky zberné listy o vývoze odpadu, ktoré sa vždy pri vývoze odpadu nechávajú vypísané a potvrdené na prevádzke a následne údaje sú nahodené do systému evidencie odpadov a spracované do elektronickej formy zberných listov.
Kópie zberných listov v elektronickej podobe formou emailu v mesačných intervaloch dostáva každá prevádzka ,ktorá si v profile prevádzky zaškrtne "Posielať mesačne kópie zberných listov".
Report vývozu
Rýchla tabuľka reportu vývozu kuchynského odpadu, jedlé oleje a tuky počas celého roka. Tabuľka obsahuje dátum vývozu a počet kg odovzdaného odpadu a celkový súhrn za daný rok.